Turforslag: Dagstur Herøy – Dønna

Dønna har alt – naturen er frodig og gavmild og det hviler et historisk sus over øya. Her kan du oppleve innlandsnatur med skog, våtmark og høye fjell, samt typisk kystnatur med nakne holmer og skjær. Dønna er en selvfølge hvis du velger å øyhoppe på sykkel, og kombiner det gjerne med en vandretur på Dønnesfjellet for å nyte midnattssola. På øya er det synlige spor etter mange hendelser fra fortiden; Dønnes Kirke og Dønnes gård kan anbefales på det sterkeste.

revDSC_heroy

Informasjon

Type tur: Egenguidet tur.
Antall km:

Tidsbruk: Sett av dagen!
Vanskelighetsgrad: Middels.

Flotte fjellturer på Dønna

En populær attraksjon er den 858 meter høye Dønnamannen på sørsiden av Dønna. Fra toppen tilbyr Dønnamannen en enestående utsikt til en rekke særpregede fjellformasjoner på Helgelandskysten, som Vega, Lovund, De Syv Søstre og Træna. Dønnamannens lillesøster Åkvikfjellet er et godt alternativ for den som ikke ønsker en lengre fjelltur. Det er merket sti til begge toppene. Man bør også ta turen opp til Dønnesfjellet, som på grunn av tilgjengeligheten og den enormt flotte utsikten, er et glimrende sted å se solnedgangen og midnattsolen fra. Det går både bilvei og tursti (1 km) opp hit.

Turene opp til Skjæringen og Tvillingene er identisk fra start og opp til aksla på 762 meter. Når dere står på Markvoll er Skjæringen til venstre (eller rett fram) og Tvillingene til høyre. Stien går midt i mellom toppene. Fra Markvoll går dere rundt 500 m. over et gårdstun og et sauebeite før dere er ved foten av fjellet.

Dere følger opp til venstre for elva, og oppe på ca 250 meter dreier både dere og elva til venstre. Jevn stigning opp til aksla på 762 meter – nå fortsetter dere mot Skjæringen ved først å fortsette nordøst i akslas retning (andre veien går mot Tvillingene). På 915 meter dreier ruta seg mer mot selve toppen.